Academia Română iese la rampă după procesul Roșia Montană: România deţine rezerve minerale, e necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
Academia Română a emis recent o declarație prin care subliniază importanța resurselor și rezervelor minerale și energetice considerabile pe care țara noastră le deține. Potrivit academicienilor, aceste resurse sunt diversificate și relativ uniform distribuite în teritoriu, constituind un potențial imens pentru dezvoltarea economică a României. În acest context, Academia Română evidențiază necesitatea urgentă a valorificării acestor resurse prin reactivarea industriei extractive și de prelucrare, cu implementarea unui Program național de cercetare-explorare geologică.
Deși recunoaște importanța valorificării resurselor minerale, Academia Română subliniază, de asemenea, necesitatea unei abordări responsabile și durabile în ceea ce privește exploatarea acestora. Referindu-se la experiența dificilă a Statului Român în cazul proiectului Roșia Montană, Academia Română atrage atenția asupra riscurilor asociate cu utilizarea unor tehnologii și substanțe toxice în procesul de exploatare minieră.
În acest sens, este imperativ ca exploatarea resurselor minerale să se desfășoare într-un mod sustenabil și ecologic, evitând utilizarea unor proceduri tehnologice și substanțe cu grad ridicat de toxicitate, precum cianurile de sodiu. Academia Română subliniază că aceste practici ar putea pune în pericol mediul înconjurător, comunitățile umane, vestigiile arheologice și istorice, precum și peisajul natural din zonele de exploatare.
În lumina acestor considerente, Academia Română reiterează importanța respectării principiilor de dezvoltare socio-economică durabilă și a protejării mediului în ceea ce privește exploatarea resurselor minerale. O abordare responsabilă în acest domeniu nu numai că ar contribui la creșterea economică a țării, dar ar asigura și conservarea patrimoniului natural și cultural al României pentru generațiile viitoare.