Spotify lansează, în beta, o funcţie de creare a listelor de melodii cu ajutorul AI
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, Amza Pellea, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta sa călătorie în lumea artistică.
Evenimentul „In Memoriam Amza Pellea” a fost deschis cu un spectacol de lumină și culoare, proiectat către cer cu lumini tip laser, atrăgând sute de spectatori pentru o reprezentație plină de emoție, muzică și poezie. Printre cei prezenți s-au numărat actrițele Oana Pellea și Rodica Mandache, criticul de teatru Marina Constantinescu, precum și alți artiști și oameni de teatru.
În ziua următoare, pe 7 aprilie 2024, a avut loc inaugurarea Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești, la 93 de ani de la nașterea marelui actor. La eveniment au participat fiica actorului, autoritățile județene și reprezentanții Muzeului Olteniei, iar deschiderea oficială a fost urmată de proiecția filmului „Nea Mărin miliardar” în Parcul Tineretului din centrul municipiului.
Casei Memoriale „Amza Pellea” din Băilești îi revine acum un statut muzeal, după doi ani de lucrări pentru renovarea acestui imobil. Expozițiile găzduite în cadrul acesteia cuprind obiecte personale, afișe de filme și o colecție cu arme-recuzită, premiul obținut de Amza Pellea la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru interpretarea din filmul „Osânda”, și medalia „Jubileul promoției de aur a teatrului românesc”.
Reabilitarea și transformarea casei într-un punct muzeal a fost posibilă datorită colaborării dintre fiica lui Amza Pellea, actrița Oana Pellea, Consiliul Județean Dolj și Muzeul Olteniei Craiova.
Programul de vizitare al Casei Memoriale „Amza Pellea” va fi zilnic între orele 09:00 – 17:00 în săptămâna 8-14 aprilie, iar începând cu 15 aprilie, vizitele vor fi permise de marți până duminică, în aceleași intervale orare.